Nálunk a fánknak igazi
kultusza van. Ugyanis egy fánkimádó Párral édesítem mindennapjaimat :)
Egyébként nagyon muris,
mert bárhová elutazunk legyen az külföld vagy belföld, mindig megkeressük a
helyi fánk specialitást. Ennél csak az volt a viccesebb, amikor tavaly
Vietnámban az egész társaság akikkel együtt utaztunk a Páromnak kereste a
fánkot. Megtaláltuk. A neve: Bánh Tai Yến. Imádnivaló tulajdonság :)
Készítettem már szalagos,
farsangi fánkot szénhidrátcsökkentett, cukormentes verzióban, de most
expressz gyorsan elkészíthető fánkot szerettem volna és amennyire csak lehet egészséges
összetevőkből.
Most már elárulom Nektek :) Liszt helyett puffasztott quinoa van benne. Hogy milyen élettani hatása van a quinoának azt itt
elolvashatod.
Ez a túrófánk szépen megőrzi sütés után
kerekded formáját és mivel akkorák, mint egy dió nagyon- nagyon etetik
magukat.
- 35 g (bio) quinoa, amelyet kávédarálóban lisztfinomra darálunk
- 1 és 1/4 evőkanál Dia Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1 egész tojás
- 25 dkg zsírszegény túró
- Olaj a sütéshez (szőlőmag vagy hidegen sajtolt napraforgó, repce)
- Minden hozzávalót keverjünk össze egy villával. Ha szükséges a túrón agyobb darabjait törjük kisebbre de ne pépesre.
- Kezünkkel csináljunk kis golyókat.
- Forró de nem túl forró olajban süssük ki. (Én kerámialapos tűzhelyen 7 majd 6-os fokozaton sütöttem.)
Tippek Izától:
- Van olyan zsírszegény túró (0,2 % zsírtartalmú) ami szerintem ehhez a recepthez nem jó, mert a dobozban található túró nem szemcsés, hanem olyan állaga van, mint egy krémsajtnak. Olyan túrót válassz, ami szemcsés és nem pépes.
- A fánkkeverékbe tehetsz egy kis vaníliát is vagy egy pici rumot is.
- Én úgy tálaltam, hogy a DW 1:4 cukorhelyettesítőt kávédarálóban por”cukorrá” daráltam, tettem bele őrölt fahéjat és ezt szitáltuk rá a fánkokra. Ezen kívül lekvárral, olvasztott csokoládéval, mogyorókrémmel is fogyaszthatjátok. Ez utóbbikból az egészséges és lehetőség szerint cukormentes változatot válaszd.
-
Mikor kiszeded az olajból a fánkokat, papír törlőre tedd, hogy a felesleges olajat elszívja a fánkokról.
Jó étvágyat!
Nagy ölelés :)
Iza.
3 megjegyzés:
Szia!
A quineat mivel lehetne helyettesiteni?Koszi.
Kedves Edit!
Valamilyen egyéb semleges ízű gabonára gondolok még, mint pl. az amarant (nem puffasztott) vagy a hajdína. Lehet megpróbálnám még lisztté darált kesudióval is. De ez csak egy ötlet, még nem csináltam. A Dia-Wellness Zéró6 vagy -50%-os lisztje is jó hozzá.
Köszönöm a gyors választ.Remélem sok finomságot fogsz még megosztani.
Megjegyzés küldése