2015. február 24., kedd

Liszt- és cukormentes túrófánk, kelesztés nélkül.

Ez a fánk kelesztés nélkül készül. Néhány percen belül kikavarható és utána már csak sütni kell, ami szintén hamar megvan. Nem tartalmaz semmilyen lisztet, sem tejet, sem cukrot!

Nálunk a fánknak igazi kultusza van. Ugyanis egy fánkimádó Párral édesítem mindennapjaimat :)

Egyébként nagyon muris, mert bárhová elutazunk legyen az külföld vagy belföld, mindig megkeressük a helyi fánk specialitást. Ennél csak az volt a viccesebb, amikor tavaly Vietnámban az egész társaság akikkel együtt utaztunk a Páromnak kereste a fánkot. Megtaláltuk. A neve: Bánh Tai Yến. Imádnivaló tulajdonság :)

Készítettem már szalagos, farsangi fánkot szénhidrátcsökkentett, cukormentes verzióban, de most expressz gyorsan elkészíthető fánkot szerettem volna és amennyire csak lehet egészséges összetevőkből.

Most már elárulom Nektek :) Liszt helyett puffasztott quinoa van benne. Hogy milyen élettani hatása van a quinoának azt itt elolvashatod.

Ez a túrófánk szépen megőrzi sütés után kerekded formáját és mivel akkorák, mint egy dió nagyon- nagyon etetik magukat.
Hozzávalók:
  • 35 g (bio) quinoa, amelyet kávédarálóban lisztfinomra darálunk
  • 1 és 1/4 evőkanál Dia Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 egész tojás
  • 25 dkg zsírszegény túró
  • Olaj a sütéshez (szőlőmag vagy hidegen sajtolt napraforgó, repce)
 Elkészítés:
  • Minden hozzávalót keverjünk össze egy villával. Ha szükséges a túrón agyobb darabjait törjük kisebbre de ne pépesre.
  • Kezünkkel csináljunk kis golyókat.

  • Forró de nem túl forró olajban süssük ki. (Én kerámialapos tűzhelyen 7 majd 6-os fokozaton sütöttem.)
Tippek Izától:
  • Van olyan zsírszegény túró (0,2 % zsírtartalmú) ami szerintem ehhez a recepthez nem jó, mert a dobozban található túró nem szemcsés, hanem olyan állaga van, mint egy krémsajtnak. Olyan túrót válassz, ami szemcsés és nem pépes.
  • A fánkkeverékbe tehetsz egy kis vaníliát is vagy egy pici rumot is.
  • Én úgy tálaltam, hogy a DW 1:4 cukorhelyettesítőt kávédarálóban por”cukorrá” daráltam, tettem bele őrölt fahéjat és ezt szitáltuk rá a fánkokra. Ezen kívül lekvárral, olvasztott csokoládéval, mogyorókrémmel is fogyaszthatjátok. Ez utóbbikból az egészséges és lehetőség szerint cukormentes változatot válaszd.
  • Mikor kiszeded az olajból a fánkokat, papír törlőre tedd, hogy a felesleges olajat elszívja a fánkokról.

Jó étvágyat!

Nagy ölelés :)

Iza.

3 megjegyzés:

edit kovacs írta...

Szia!
A quineat mivel lehetne helyettesiteni?Koszi.

Iza. írta...

Kedves Edit!

Valamilyen egyéb semleges ízű gabonára gondolok még, mint pl. az amarant (nem puffasztott) vagy a hajdína. Lehet megpróbálnám még lisztté darált kesudióval is. De ez csak egy ötlet, még nem csináltam. A Dia-Wellness Zéró6 vagy -50%-os lisztje is jó hozzá.

edit kovacs írta...

Köszönöm a gyors választ.Remélem sok finomságot fogsz még megosztani.