A tavasz első hírnökei közé tartozik a
medvehagyma. TUDTAD?
- Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású,
- a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti,
- tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését,
- tisztítja a vért, de enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik.Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettell engedhető meg. Általában a hagymafélék idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő.
- Női problémák, illetve nőknél változó kori panaszok esetén segít.
- A hagymafélék a védikus tanítások szerint radszasztikus ételek, azaz a vágyat, szenvedélyt erősítik, illetve az érzelemtestre hatnak.
Régi magyar neve sásihagyma, poszhagyma. Levelei
élénkzöldek, fényesek, hosszúnyelűek, lándzsa alakúak, hasonlítanak a
gyöngyvirágéra. Hosszúkás hagymáját fehér, átlátszó hártya, buroklevél fedi.
Sima, világoszöld szára két levél közt hozza virággömbjét. Az ernyős virágzatban
csillagszerű kis liliomvirágok helyezkednek el. A szár 30 cm-re nő meg. A
medvehagyma csak humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén,
nálunk főleg bükkösökben a hegyvidékeken terem. Erőteljes fokhagymaillatát már
messziről megérzi az ember, még mielőtt meglátná. Ettől a szagtól kapta a
vadfokhagyma nevet, s ez az, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a
gyöngyvirág vagy a mérgező őszi kikerics levélzetévei.
A medvehagyma áprilisban-májusban virágzik
nálunk. Hatalmas gyógyerő szunnyad benne, és a nép azt tartja, téli álmuk után
a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák
vele. A medvehagyma tulajdonságai lényegében megegyeznek a mi fokhagymánkéval,
ám gyógyereje jóval nagyobb. Ezért különösen alkalmas a szervezet tavaszi
salaktalanítására, és elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is.
A zsenge leveleket áprilisban és májusban kell
szedni, tehát még a virágzás előtt, a hagymáját nyár utóján és ősszel. A
medvehagyma hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát.
Érzékeny
gyomrú egyének a növény levelét és hagymáját vágják össze apróra, öntsék le
meleg tejjel, s csak két-három órai áztatás után fogyasszák kortyonként. A
medvehagyma igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Ajánlható
gázképződéssel és kólikával járó akut és krónikus hasmenés ellen ugyanúgy mint
szorulás esetén, amit a belek görcsös összehúzódása vagy renyhesége okoz. A
medvehagyma hamar kihajtja az emberből a bélférgeket, még az orsógilisztát is.
A bélműködés javulásával megszűnnek azok a panaszok is, amelyek különösen idős
embereknél valamint a mértéktelenül evőknél a belek túltelítettsége vagy lanyha
működése következtében lépnek fel.
A
medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot,
valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat,
mint pl. szédülés, fejfájás. A magas vérnyomás lassan szűnik meg.
A
medvehagyma-bor csodálatos orvosság azon idős emberek számára, akiket mellkasi
elhurutosodás következtében nehézlégzés kínoz. Idült köhögésre is jó, mert
oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj. Az idős korban oly gyakori
tüdőkór és vízkór esetében is a legmelegebben ajánlható gyógyszer.
A frissen
felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet
ürítését. Felbecsülhetetlen értékű vértisztítószer, amely mindenekelőtt a
krónikus bőrbajok kezelésénél vált be. A svájci természetgyógyász és
gyógyfüves lelkész, Künzle különösen ,dicsérte ezt a növényt; "Az egész testet megtisztítja, kihajt a
belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és
elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös,
pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak úgy
kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a földön még egy
olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és
a vért, mint ez.
Másképp:
A Medvehagyma Jótékony hatásai az emberi szervezetre
igen széleskörű:
- TERMÉSZETES ANTIBIOTIKUM (Allicin található benne ami, nagyon erős antibiotikum. Még 1:125 000-es hígításban is gátolja számos baktérium szaporodását, még a tífusz kórokozójáét is.)
- Tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat
- Gyomor-béltisztító és fertőtlenítő (helicobacter pylorixt elleni kezelésben segít, ami felelős a gyomor fekélyért, majd később a gyomorrák kialakulásáért)
- Gomba ölő
- Vérnyomás csökkentő
- Csökkenti az alkoholéhséget
- Széklet fogó
- Bélféregűző
- Érelmeszesedés csökkentő
- Koleszterin csökkentő
- Reumás fájdalmakat enyhíti
- Vese, vér és hólyag tisztító
- Memória frissítő
- Stresszoldó
- Méregtelenítő (Segíti az ólom kiürülését)
- Vágyfokozó
- Krónikus bőrkiütés gyógyítása
- Fiatalítja a szervezetet
- Asztmás panaszok enyhítése
- Segít a herpesz és ekcéma kezelésében
- Álmatlanság ellen is jó
- Görcsoldó
- Megelőzi a trombózis kialakulását (vérhígító, véralvadás gátló hatású)
A
Medvehagyma fokozza a szervezet ellenálló képességét, bőséges
fogyasztása feltöltheti vitamin és ásványanyag készletét.
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése