A röszti klasszikus,
svájci étel reszelt, pirított burgonyából. Általában köretként tálalják fel, de
főételként, zöldsalátával is kitűnő.
Mivel a csicsóka
egészségesebb a burgonyánál, ezért én most ebből készítettem el. A csicsóka
élettani hatásairól itt
olvashatsz bővebben.
Ez a röszti nem
tartalmaz búzalisztet. Helyette rizslisztet használtam. Nagyon finom, ropogós lett. A képeken is látszik,
hogy a csicsóka darabkák szinte egyenként ropogósra sültek. Nem áztatja,
puhítja meg sem a sok tojás, sem búzaliszt.
Itt is arra törekedtem,
hogy szinte csak csicsókából álljon a röszti. Kiiktatva belőle a kalóriát
növelő hozzávalókat és megtartva az ízélményt. Hiszen a csicsóka a lényeg. Ha összeállt volna, akkor csak
csicsókából csináltam volna legszívesebben :)
Hozzávalók:
- 700 g megtisztított csicsóka
- 2 teáskanál Himalaya só
- Őrölt bors, ízlés szerint
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 3 egész tojás
- 2 kicsit púposabb evőkanál rizsliszt
- Hidegen sajtolt napraforgó- vagy kókuszolaj a sütéshez
Elkészítés:
- A csicsókát egy erős dörzsi szivaccsal tisztítsuk meg, meghámozni nem szükséges.
- Ezután reszeljük le a reszelő nagy lyukú részén és sózzuk be egy kicsit, majd hagyjuk állni 10-15 percet.
- Sok levet fog ereszteni, ezért nyomkodjuk ki, mert csak a csicsókára lesz szükségünk.
- A kinyomkodott csicsókába tegyünk ízlés szerint sót, borsot.
- Reszeljük bele a fokhagymát és tegyük bele a tojásokat és a rizslisztet.
- Keverjük jól össze.
- Közben forrósítsunk fel hidegen sajtolt napraforgó- vagy kókuszolajat. Az olaj kb 1-2 cm-es magasságig legyen a serpenyőben vagy a lábasban.
- Vegyünk egy púpozott evőkanállal a csicsókamasszából és óvatosan tegyük bele a forró olajba. Majd a kanállal kicsit terítsük szét/nyomkodjuk szét a masszát. Így érjük azt el, hogy vékonyabb lesz a röszti, így ropogósabb is.
- Hagyjuk teljesen megsülni az egyik oldalát, majd óvatosan fordítsuk meg és azt is süssük szép barnára.
- Papirtörlőre szedjük ki, hogy a felesleges olajat még elszívja a rösztiről.
Tippek Izától:
- Lehet bele egy kicsivel több rizslisztet beletenni. Amit én írtam mennyiség az a minimáis, amennyivel összeáll a röszti.
- Minél vékonyabbra lapítod a kanál segítségével a rösztit, annál ropogósabb lesz. Csak vigyázz ne essen szét.
- Ha nem sütöd ki azonnal az egészet, akkor beteheted a hűtőbe a masszát, ilyenkor is enged még vizet. Ezért mielőtt kisütöd, tegyél bele egy kevés rizslisztet még, mert hajlamos sütéskor szétesni.
- Tálalni érdemes mártogatóssal. Én magamnak szójatejfölbe, a Páromnak sima tejfölbe tettem pici sót és fokhagymát. Ebbe mártogattuk, jujj de fincsi volt! :)
Jó étvágyat!
Nagy ölelés!
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése