A csicsóka kiváló tápanyag szervezetünk számára, hiszen tartalmaz magnéziumot, kalciumot, káliumot,
foszfort, B1-, B2-, és C-vitamint. Ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri
megbetegedések, a mellrák, az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának
kockázatát. Legnagyobb részben inulint
tartalmaz, mely támogatja a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését. Mivel
feldolgozásához a szervezetnek nem kell inzulin termelnie, így a cukorbetegek
egyik hasznos és kedvelt alapanyaga lehet. Az inulinnak rákellenes hatása is
ismert, ezért fogyasztása mindenkinek ajánlott. Rosttartalma gátolja a hizlaló
tápanyagok felszívódását a szervezetbe, ezért diéta idejére is ajánlott.
Számos betegség megelőzésére és kezelésére alkalmas:
- Antibiotikumos kezelés után érdemes fogyasztani prebiotikus hatása miatt.
- Általános immunerősítő
- Légúti megbetegedések kezelésére alkalmas
- Cukorbetegség esetén csökkenti a vércukorszintet
- Serkenti és javítja a bélműködést
- Javítja a vérképet
- Gátolja a candida gombák elszaporodását
- Étel-, por-, pollenallergia esetén az allergiás reakciókat csökkenti
- Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást
- Segíti a kalcium felszívódását, csontritkulásban szenvedőknek fogyasztása ajánlott
Alkotórész
|
100 g csicsókagumóban
|
||
Egység
|
SOUCI
Átlag |
BARTA, PÁTKAI
Átlag |
|
Szárazanyag
|
g
|
21,1
|
21,4
|
Nyersfehérje
|
g
|
2,4
|
1,9
|
Nyerszsír
|
g
|
0,4
|
|
Szénhidrát
|
g
|
15,8
|
16,7
|
Szacharóz
|
g
|
4,0
|
2,3
|
Nyersrost
|
g
|
0,7
|
0,96
|
Ásványi
anyag
|
g
|
1,7
|
|
Kálium
|
mg
|
478,0
|
422
|
Magnézium
|
mg
|
20
|
18,4
|
Kalcium
|
mg
|
10,0
|
20,6
|
Vas
|
mg
|
3,7
|
4,2
|
Foszfor
|
mg
|
78,8
|
32
|
Vitaminok
|
|||
Karotin
|
mg
|
0,01
|
|
B1
–vitamin
|
mg
|
0,20
|
|
B2
–vitamin
|
mg
|
0,06
|
|
Nikotinsav-amid
|
mg
|
1,30
|
|
C –vitamin
|
mg
|
4,0
|
|
Szerves
savak
|
|||
Almasav
|
mg
|
200,0
|
185
|
Citromsav
|
mg
|
235,0
|
200
|
Borostyánkősav
|
mg
|
7,0
|
|
Fumársav
|
mg
|
12,0
|
4
|
Bővebben a csicsókáról:
A napraforgók
családjába tartozik. Két, két és fél méter magasra is megnő. Több fajtáját
különböztetjük meg. Nálunk a fehér gumójú van legjobban elterjedve. Hétköznapi,
igénytelen növény, gumója olyan, mint a krumpli.
A
csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a
szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el.
Az
inulin folyékony rost, melyet számos növény
fruktooligoszacharid-része tartalmaz: gazdag inulinforrás a cikória növény
gyökere, melyből pótkávé is készül, vagy a salátaként fogyasztott endívia és az
articsóka, de a leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint az ősi
biblikus időktől is ismert csicsóka.
Az
inulin összetett szénhidrátvegyület, amely azonban eltér
az ebbe a kategóriába tartozó keményítőktől, vagyis nem tekinthető cukornak sem, annak ellenére, hogy édes ízű. A nagy
eltérést ezektől az adja, hogy sem az
ember szájában, sem az emésztőszerveiben nincs olyan enzim, amely képes lenne
feloldani vagy megemészteni az inulint. Az inulin vízben oldódó nagyméretű
rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a
táplálkozásra. Miközben az ember számára emészthetetlen marad,
kalóriatakarékosság szempontjából kiemelkedő jelentőségű.
Az
inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik,
szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, főleg a
Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak. A káros bélflóra tagjai számára
viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös. A rossz
hatású Clostridium perfringens és sok egyéb káros baktérium inkább a finomított
cukor bomlástermékein élnek.
A vastagbél sok
funkciója mellett a legveszélyesebb toxikus anyagok tárházának számít. Az
ember, mire betölti az 50 éves kort, beleiben mintegy 5 kg mérgező
hulladékanyagot tárol el. Ezek a toxinok a bélflóra káros átalakítása révén a
rossz emésztést (rothadásos), székrekedést, rákos megbetegedést, az
immunrendszer működésképtelenségét okozhatják. Szerencsére a rossz irányba
változott bélflóra helyreállítására alkalmas inulin használatával ezek a káros
hatások is elkerülhetőek.
A kedvező bélflóra táplálásán
és fenntartásán kívül az inulinnak egyéb táplálkozás-élettani szerepe is
jelentős; előnyösen befolyásolja a bél
pH-értékét és a széklet tömegét. A bél pH-értékének csökkenésével több
létfontosságú ásványi só oldhatósága is növekedik, s ezáltal javul a szervezet kalcium- és
magnéziumellátottsága. Az étrendbe
épített inulin megszünteti a székrekedést, növeli a székletürítés
gyakoriságát. Ezzel a béltartalom tranzitideje is lerövidül, ami a toxikus
bomlástermékek képződését és felszívódásának lehetőségét megakadályozza.
Vizsgálatok alapján bizonyossá vált, hogy alacsony vércukorszint esetében az
inulin hatására a glukóz felszívódása növekedik, a béltartalom savassá válik, a
koleszterinszintet szabályozza, csökkenti a szérum triglicerid szintjét és a vérnyomást.
A Bifodobacteriumok
serkentése által csökken a patogén baktériumok élettere, melyek
következményeként csökken a májtoxinok, a karcinogének mennyisége, mérséklődik
az élelmiszer-intolerancia és immunstimuláns hatás érhető el. A Lactobacillusok
többsége és az Acidophilusok is nagy antimikrobiális aktivitású anyagokat
tartalmaznak, így többek között acidolint, acidophyllint, acidolphint,
laktocidint és bacteriocint. Ezek a baktérium-összetevők csíraellenes és
antivirális hatást mutatnak a Campylobacter, Listeria, Staphylococcusok,
Candida, valamint a herpesz és influenzavírusok ellen. Külön említést érdemel a
Lactobacillus rhamnosus törzs, melynek immunstimuláns hatása a makrofágok
fagocitaaktivitásának és az immunglobulinok aktivitásának növekedésén keresztül
valósul meg. Ezért ezt a baktériumtörzset tekintik a legfontosabbnak a
Lactobacillusok között. Az inulin természetesen ennek a törzsnek is a
táplálékot jelenti.
A Központi
Élelmiszertudományi Kutatóintézet és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi
Intézet kutatói a csicsóka más hatásait is vizsgálni kezdték. Kezdeti
eredményeik nagyon bíztatóak: számos
betegség megelőzésében is lehet szerepe a csicsóka-lének. Ilyen például a gyermekkori asztma, a különböző szív és
érrendszeri megbetegedések, a candidózis, és a cukorbetegség is.
A gyermekkori élelmiszer-allergiák esetében megállapították, hogy
szinte kivétel nélkül a Lactobacillus, az Acidophilus és a Bifidobacteria
törzsek lecsökkent számával egyidejű Enterobacteriaceae család túlfejlődése a
kiváltó ok. Bélflórát helyreállító beavatkozásként müzlibe vagy dzsúszhoz
adagolt inulinnal az élelmiszer-allergia
megszüntethető.
A
szív- és érrendszeri betegségek egyik elindítója a
magas LDL-koleszterin tartalom. Hatékony koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek
léteznek, de mellékhatásuk miatt, lehetőség szerint, kerüljük használatát.
Ismeretes, hogy a máj
szénhidrátokból zsírsavakat, triglicerideket szintetizál, ha nem jut a
szervezet más forrásból a zsiradékhoz. Ennek köszönhető többek között az is,
hogy a koleszterinszint, amely egyénenként determinált, zsiradékmentes diéta
ellenére is magas lehet. Izolált máj-sejtkultúra használatával kimutatták, hogy
az inulin a zsírsav-triglicerid
képződését elősegítő enzim aktivitását gátolja. A koleszterinképződés ezen
útja, illetve a képződés gátlása a magas szénhidráttartalmú étrend esetére áll
fenn. Vagyis tésztafélék, pékáruk, sütemények, üdítőitalok vagy a rizs- és
burgonyaételek kedvelőinél kifejezetten vérlipidszint-csökkentő hatása van az
inulinnak. A koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatás elérésének egyik
hatékony módja szerint 1-2 evőkanál csicsókaport keverjünk 1-1,5 dl
narancsdzsúszba, melyet elfogyasztva nem csak az inulin előnyei válnak
hasznunkra, hanem egyúttal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében
szerepet játszó esszenciális ásványi anyaghoz, a káliumhoz is hozzájutunk.
A mellrák a posztmenopauza állapotában lévő nőknél népbetegségi
szintre emelkedett az utóbbi időben. Talán szerencsénkre ez is egy olyan
rosszindulatú betegség, amely ellen a jótékony baktériumok képesek felvenni a
versenyt. Klinikai vizsgálatok szerint az
étrendbe épített nem emészthető szénhidrát (inulin) gátolta a tumor fejlődését.
Az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes, és könnyedén alkalmazható
a rákterápiában. A rákellenes hatás a Lactobacillus béta-glucuronidáz enzim
gátlásán alapul. Ez a székletben található enzim a szervezet detoxikáló
tevékenységét gátolja abban, hogy az ösztrogén egy kevésbé aktív/toxikus formában
estriollá alakuljon át. Az ösztrogén toxikus formája ugyanis a mellrák
rizikóját növeli. Az inulin a bélflóra normalizálása útján az ösztrogén
legtoxikusabb formáját kiiktatja.
Diabétesz
esetében az inulin mint
szénhidrát-energiaforrás azért jelentős, mert a vércukorszintet tartós
fogyasztás esetén sem emeli. Az inulin metabolizációjához nincs szükség
inzulinra, sőt az inzulinfüggőséget is csökkenti, s a vércukorszint beállítását
megkönnyíti. Az inzulin mondhatni pufferszerepet tölt be az állandó
vércukorszint megtartásában.
A csicsókát mint
alapvető inulinforrást ehetjük frissen, nyersen reszelve salátába, süthetünk
belőle pogácsát. Levét kipréselve rostos inulinitalként fogyaszthatjuk. A
csicsóka viszonylag hamar elveszíti nedvességtartalmát.
Csicsókás receptek:
Csicsóka
röszti.
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése