Jujj ez annyira fincsi
és egészséges zabpehely keksz :)
Ez a keksz omlós,
szárazabb jellegű. Nem tartalmaz semmilyen lisztet, cukrot, tejet, tojást és
hozzáadott zsiradékot sem!
Készítettem már fitt,
répás zabpehely korongot, ami a répától és friss gyümölcsöktől kicsit
nedvesebb állagú, de az is nagyon finom volt és rendkívül egészséges, mert
minden alapanyaga tökéletes tápértékű és tiszta. Nagyon szerettétek ezt a
receptet is.
Nagyon sok zabpehelykeksz
receptet megnéztem és nem találtam olyat, amiben nem lett volna liszt, cukor
vagy jelentősebb mennyiségű vaj/kókuszzsír. Ugyanis ezek adják meg a keményebb,
ropogósabb állagot.
Én mind a cukrot, mind
a felesleges zsiradékot és lisztet szerettem volna kihagyni belőle. A lényeget
az egyszerűségre és a tiszta tápértékre helyeztem. 2 fő összetevőből áll a
keksz; a zabpehelyből és a natúr mandulából készített mandulavajból. Úgy
gondoltam, hogy a felesleges hozzávalókat iktassuk ki belőle. Legyen finom és a
lehető legtisztább.
Hozzávalók
13 db kekszhez
- 150 g héjas mandulából mandulavaj
- Kétszer annyi lágy zabpehely, mint a mandulavaj mennyisége (ezt úgy tudod lemérni, hogy egy tálkába belekanalazod a mandulavajat, utána kiveszed egy nagyobb tálba, amibe majd összekevered a keksz masszát és a megüresedett mandulavajas kis tálkába 2-szer annyi zabpelyhet teszel, amennyi a mandulavaj volt.
- 2 csipet Himalaya só
- 1/3 mokkáskanál szódabikarbóna
- 3 teáskanál Dia-Wellness 1:4 édesítő
- 2 evőkanál almaszósz (alma, kis lyukú reszelőn pépesre reszelve)
Elkészítés:
- Minden hozzávalót keverjünk össze egy kanállal. Formázzunk kis golyókat, majd lapítsuk keksz alakúra. Sütőpapirral kibélelt tepsiben süssük.
- Melegítsük fel a sütőt 180 fokra.
Sütési hőfok: 180˙
Sütési idő: 10-12 perc
Tippek Izától:
- Ez egy alap mandulavajas zabpehely keksz. Variálhatod úgy is, hogy teszel bele aprított mandulát vagy török mogyorót, esetleg kókuszreszeléket.
- Fűszerezheted gyömbérrel, fahéjjal, vaníliával.
- Kakaóval és cukormentes csokoládédarabokkal is feldobhatod.
- Általános szabály, hogy ahhoz képest amennyi mennyiségű a mandulavajad, mindig 2-szer annyi mennyiségű lágy zabpelyhet tegyél hozzá. Ezt a fenti módon tudod lemérni (a hozzávalóknál találod). Ha kókusz és egyéb darabos hozzávalót teszel a kekszbe, akkor egy kicsit csökkentsd a zabpehely mennyiségét.
-
Ha a masszát túl száraznak érzed, akkor még egy pici almát reszelj hozzá, hogy tudj golyókat formázni belőle, amiket keksz formájúra lapítasz majd.
Újabb változat! :)
Amelybe
a zabpehely mellé, fele-fele arányban amaránt pelyhet tettem és egy kevés tört,
török mogyorót. Mivel a mogyoróval több lett a száraz hozzávaló, ezért egy
kicsivel több almapépet tettem bele. Fahéjal és pici vaníliával ízesítettem,
nagyon fincsi így is.
Megmutatom az amaránt pelyhet, én ettől a gyártótól találtam:
Jó étvágyat hozzá!
Nagy ölelés :)
Iza.
3 megjegyzés:
Mi az, hogy lágy zabpehely?
Finom szemű illetve nagy szemű van.
Nyuci
Kedves Nyuci!
A lágy zabpehelynek írhattam volna azt is, hogy finom szemű :) Ez kisebb, mint a nagy szemű, jobban ki van lapítva és olyan, mintha egy picit törtebb lenne robosztus, nagy szemű testvérénél :)
Megjegyzés küldése