2015. március 6., péntek

Mandulavajas zabpehely keksz; liszt-, tej-, tojás-, cukor-, vaj-, zsírMENTES.



Jujj ez annyira fincsi és egészséges zabpehely keksz :)

 

Ez a keksz omlós, szárazabb jellegű. Nem tartalmaz semmilyen lisztet, cukrot, tejet, tojást és hozzáadott zsiradékot sem!

Készítettem már fitt, répás zabpehely korongot, ami a répától és friss gyümölcsöktől kicsit nedvesebb állagú, de az is nagyon finom volt és rendkívül egészséges, mert minden alapanyaga tökéletes tápértékű és tiszta. Nagyon szerettétek ezt a receptet is.

Nagyon sok zabpehelykeksz receptet megnéztem és nem találtam olyat, amiben nem lett volna liszt, cukor vagy jelentősebb mennyiségű vaj/kókuszzsír. Ugyanis ezek adják meg a keményebb, ropogósabb állagot.

Én mind a cukrot, mind a felesleges zsiradékot és lisztet szerettem volna kihagyni belőle. A lényeget az egyszerűségre és a tiszta tápértékre helyeztem. 2 fő összetevőből áll a keksz; a zabpehelyből és a natúr mandulából készített mandulavajból. Úgy gondoltam, hogy a felesleges hozzávalókat iktassuk ki belőle. Legyen finom és a lehető legtisztább.

Hozzávalók 13 db kekszhez
  • 150 g héjas mandulából mandulavaj
  • Kétszer annyi lágy zabpehely, mint a mandulavaj mennyisége (ezt úgy tudod lemérni, hogy egy tálkába belekanalazod a mandulavajat, utána kiveszed egy nagyobb tálba, amibe majd összekevered a keksz masszát és a megüresedett mandulavajas kis tálkába 2-szer annyi zabpelyhet teszel, amennyi a mandulavaj volt.
  • 2 csipet Himalaya só
  • 1/3 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 3 teáskanál Dia-Wellness 1:4 édesítő
  • 2 evőkanál almaszósz (alma, kis lyukú reszelőn pépesre reszelve)

 Elkészítés:

  • Minden hozzávalót keverjünk össze egy kanállal. Formázzunk kis golyókat, majd lapítsuk keksz alakúra. Sütőpapirral kibélelt tepsiben süssük.

  • Melegítsük fel a sütőt 180 fokra.

Sütési hőfok: 180˙

Sütési idő: 10-12 perc
 Tippek Izától:
  • Ez egy alap mandulavajas zabpehely keksz. Variálhatod úgy is, hogy teszel bele aprított mandulát vagy török mogyorót, esetleg kókuszreszeléket.
  • Fűszerezheted gyömbérrel, fahéjjal, vaníliával.
  • Kakaóval és cukormentes csokoládédarabokkal is feldobhatod.
  • Általános szabály, hogy ahhoz képest amennyi mennyiségű a mandulavajad, mindig 2-szer annyi mennyiségű lágy zabpelyhet tegyél hozzá. Ezt a fenti módon tudod lemérni (a hozzávalóknál találod). Ha kókusz és egyéb darabos hozzávalót teszel a kekszbe, akkor egy kicsit csökkentsd a zabpehely mennyiségét.
  • Ha a masszát túl száraznak érzed, akkor még egy pici almát reszelj hozzá, hogy tudj golyókat formázni belőle, amiket keksz formájúra lapítasz majd.

 

Újabb változat! :)


Amelybe a zabpehely mellé, fele-fele arányban amaránt pelyhet tettem és egy kevés tört, török mogyorót. Mivel a mogyoróval több lett a száraz hozzávaló, ezért egy kicsivel több almapépet tettem bele. Fahéjal és pici vaníliával ízesítettem, nagyon fincsi így is.


Megmutatom az amaránt pelyhet, én ettől a gyártótól találtam:



Jó étvágyat hozzá!

Nagy ölelés :)

Iza.

3 megjegyzés:

nyuci írta...

Mi az, hogy lágy zabpehely?
Finom szemű illetve nagy szemű van.
Nyuci

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Iza. írta...

Kedves Nyuci!
A lágy zabpehelynek írhattam volna azt is, hogy finom szemű :) Ez kisebb, mint a nagy szemű, jobban ki van lapítva és olyan, mintha egy picit törtebb lenne robosztus, nagy szemű testvérénél :)