2016. november 28., hétfő

Narancsos, mandulás keksz (vegan).

Finom vaníliás keksz, amelynek narancsos ízvilágát a Karácsony ihlette🎄

Nem tartalmaz tejterméket, tojást. Így nagyon sokan, beleértve az ételallergiásokat is elkészíthetik.

Kellemesen ropogós és puha egyszerre. Jól csomagolható dobozba vagy zacskóba ha ajándéknak szánod. Több nap után is megőrzi állagát zárt tárolóban tartva.

A legnagyszerűbb, hogy nagyon hamar megvan, kevés hozzávalóból. Ezért amellett, hogy ilyen pompás finomsággal kedveskedhetsz szeretteidnek, jut idő az ünnepi egyéb készülődésre is. Teljesen cukormentesen is elkészíthető de akkor picit változik az íze. Akit ez nem zavar, nosza :) Sőt sósan is csinálhatod, szárított fűszerekkel színesítve.
Hozzávalók (kb. 70 db-hoz):
  • 1,5+1/3 csésze zabpehelyliszt (200 g)
  • 1 + 1/3 csésze mandulaliszt (95 g)
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál tiszta só
  • 1/2 csésze nyílgyökérliszt (60 g)
  • 1/3 csésze por nádcukor (70 g)
  • 1 evőkanál steviás eritrit = négyszeresen édesítő természetes cukorhelyettesítő (20 g)
  • 4 evőkanál vegán vaj (Alsana) (65 g)
  • 4 evőkanál szója vagy egyéb növényi joghurt (95 g)
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 narancs héja
  • 1 citrom héja
  • 1 rúd vanília magja

Elkészítés:
  • Az első 7 hozzávalót tegyük egy tálba és keverjük össze.
  • A vajat olvasszuk fel és az utolsó 5 hozzávalóval keverjük össze.
  • Végül a nedves hozzávalókat öntsük bele a száraz hozzávalókhoz és kezünkkel jól keverjük, gyúrjuk össze.
  • Tegyük 10 perce hűtőbe, közben melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra.
  • Sütőpapirral kibélelt tepsiben sütjük a kekszeket.
  • Kezünkkel formázzunk kb. fürjtojásnyi golyókat, majd tenyerünk között kicsit lapítsuk ki és tehetjük a sütőpapirra.
  • Villával a tetejére keresztben nyomjunk rá, így kialakul a rácsos minta a keksz tetején.
  • 180 Celsius fokon 13-14 percig süssük.
  • Tejes kihűlés után tegyük zárható tartóba. Én üveg csatos tárolóba tettem.


Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések: